Neden Arai?

Neden Arai?

Vücudumuzun belki de en önemli kısımlarından biri baş bölgemizdir ve üstü açık(!) araçlarımız olan motosikletlerimizde koruma görevi en yüksek ve belki de en önemli olan ekipmanımız ise kasklarımızdır.

 

Kaskların görevi sadece kazadan korumak değildir. Kasklar aynı zamanda konforlu bir sürüş yapmamızı sağlayan ekipmanlardır. Motosiklet sürerken en çok göğsümüzden yukarısı rüzgardan ve havadan etkilenir. Bu etkilerin sürüş konforumuza yansımaması için kask seçimi oldukça önemlidir. Kask seçimimizi yaparken motosikletimizin türüne, kullanım alışkanlığımıza göre seçmeliyiz ve en önemlisi uzman tavsiyesi ile satın almalıyız.

 

Sürüş konforunun yanı sıra kask takmamız can güvenliğimiz için olmazsa olmazdır. Motosiklet kazaları sırasında refleksimizden dolayı en çok başımız savunmasız kalmaktadır. Konforumuza uygun kask seçiminden de öte can güvenliğimiz için dayanıklı kask seçmemiz çok daha yerinde bir karar olacaktır.

 

1926 yılında Japonya’da Hirotake Arai tarafından kurulan Arai, dayanıklılığı ve güvencesiyle bir Japon klasiği olarak karşımıza çıkıyor. Hirotake Arai, Arai’ye sadece ticari bir şirket değil insanlığa bir armağan niteliğinde felsefe kazandırıyor. Kurulduğu yılların şartlarına ve rakiplerine bakıldığında, zamanının ötesinde bir vizyonla, odak noktalarına insan sağlığını alarak kask üretimi yapıyorlar. Günümüzde de hala Arai felsefesinden ve aile şirketi prensiplerinden taviz vermeden sürekli geliştirerek kask üretimine devam ediyorlar.

 

Markanın güvenilirliğini kanıtlamasına bir örnek olarak Arai In-house testini de göz önünde bulundurabiliriz. ECE 22-05 gibi zorunlu standarların yanı sıra her Arai kaskı SNELL M2010 gönüllü standartlara ve Arai In-house standartlarına tabi tutulur. Böylece bir Japon klasiği olarak insan güvenliği için üretilen bir ürünün ticaretten ziyade insanlığa bir armağan olarak görmeleri bizim markaya olan sevgimizi daha da artırıyor.

Yine Arai’ye has bir özellik olarak geniş vizör açısı da Arai’yi tercih etmemizin nedenlerinden biri olarak değerlendirilebilir. Burada motosiklet tercihiniz de önemli bir faktördür. Örneğin Supersport (Racing) model bir motosiklet kullanıyorsanız mutlaka geniş açılı bir kask kullanmanız tavsiye edilir.

 

Aşağıda Arai kaskı olan bir yarışçının kaza videosunu izleyebilirsiniz.

 

 

2012 yılında British Superbike Championship’te kaydedilen bu görüntüde Josh Wainwright adlı yarışçı virajı alamayıp düşüyor ancak izlediğiniz bu video sadece bir düşme kazasından ibaret değil. Dikkatli izlediyseniz eğer 10. Saniyede düşen yarışçının üzerinden, arkasından gelen diğer yarışçı motosikletiyle birlikte başının üstünden geçiyor. Yani yaklaşık 300kg ağırlıkla (yarışçının da ağırlığını hesaba katarsak) yarışçının kaskının üzerinden geçiyor ancak gördüğünüz gibi asfalt zeminde bile üzerinden bu ağırlıkla geçildiğinde ne sürücüye ne de kaska bir zarar gelmiyor.

 

Başlıca Arai kask kabukları ve özellikleri ise şu şekilde:

 

Özel Fiber Laminat 


 

Özel Fiber Laminat teknolojisi ile kabuk bir bütün halinde ve özel fiber katmanları ile kabuğun ana görevi olan darbeye karşı koyma görevini kusursuz bir şekilde yerine getirir. Kaza esnasında kaska gelen darbeyi yapısal bütünlüğü sayesinde olabildiğince en geniş alana yayarak etkiyi minimuma indirir.

 

PB SNC2 Kabuk



 

Arai’nin tescilli (süper elyaf kemer) Periferik Kemeri, F1 teknolojimizden ödünç alıyor ve düşük ağırlığı korurken kabuk sağlamlığını ve esnekliğini en üst düzeye çıkarıyor. Göz bağlantısının üst kısmına yerleştirilen bu bant, daha yüksek bir görüş alanını arttıran daha ince bir EPS astarın kullanılmasına izin verir. Tam anlamıyla bir supersport (racing) modelidir.

 

PB-CLC Shell


 

PB-CLC teknolojisiyle düşük ağırlıkta ve esnek yapısıyla darbelere karşı etkisi oldukça yüksektir. Göz bağlantı noktasının üst kısmında yer alan bu bant daha geniş bir görüş açısı sağlayan daha ince bir EPS astar kullanılmasına katkıda bulunur. Arai’nin tescilli Süper Elyaf Laminatlarının iç ve dış katmanları arasına yerleştirilmiş özel olarak tasarlanmış “mekanik olarak genişletilmiş fiber hasır” bu iki Süper Fiber katmanını kaskı ağırlıksız kılarak güçlendirmek ve birleştirmek için kullanılır.

 

Gördüğünüz gibi kendini kanıtlamış bir güvenlik yapısına ve dayanıklılığa sahip bir kask markası, Arai. Peki Arai kask tercih etmemizin nedeni sadece dayanıklı olması mı?

 

Bu soruya büyük oranda evet diyebiliriz. Can güvenliğimiz kask tercihimizde en önemli unsur olmalıdır ve asla göz ardı edilmemelidir.

 

Güvenlik özelliklerinin yanı sıra Arai kask tercih etmemizin büyük nedenlerinden biri de eşsiz teknolojileri. Özellikle aerodinami ve havalandırma konusunda çığır açmış durumdalar. Bir Arai teknolojisi olan kaş havalandırma özelliği ile benzersiz bir sürüş keyfi yaşayabilirsiniz.

 

Motosikletinize göre kask tercihi konusunda yetersiz bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız eğer mutlaka bir uzman desteği almanız gerekmektedir. Başlangıç seviye,  Naked, Touring, Supersport (Racing) vb. motosiklet türleri ve kullanım alışkanlığınız kask tercihinizde önemli etkenlerdir.

 

Mototas.com.tr üzerinden Arai kask modellerini incelemek için aşağıdaki adrese tıklayabilirsiniz ve tüm sorularınız için [email protected] mail adresimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz:

 

Başka bir yazıda görüşmek üzere,

 

Mutlu sürüşler, sağlıklı günler.

 

Etiketler: Arai Kask, Arai, Motosiklet Kaskı, Arai Özellikleri
Ocak 11, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR